1.jpg

重庆马鞍溪公园规划
Chongqing Ma 'an Xi Park facilities planning


Chongqing 

建筑,公共设施规划设计

设计机构:林聪建筑工作室

主持建筑师:林聪

设计团队:杨善惠、刘继涛

用地面积:600平方米

​设计时间:2021

项目位于重庆北碚区马鞍溪郊野湿地公园里,项目外部城市周边基础配套设施基本完善,1.5KM范围内设有博物馆、学校、医院、城市口袋公园及商业等多种功能配套,但外部停车区域少;项目内部供人休憩的休闲平台、步道不完善及功能缺乏,无法满足当地居民物质及精神的需求。 项目旨在积极修复场地的绿化土壤,协调的去发展整体场地内的游览空间、绿化空间,提高项目的吸引力,完善了整体的项目形象。

The project is located in Maanxi Country Wetland Park, Beibei District, Chongqing. The infrastructure surrounding the city is basically complete. Museums, schools, hospitals, urban pocket parks and commercial facilities are located within 1.5KM, but there is little parking area outside. The leisure platform and footpath for people to rest inside the project are not perfect and lack of functions, which cannot meet the material and spiritual needs of local residents. The project aims to actively repair the green soil of the site, develop the sightseeing space and green space in a coordinated way, improve the attraction of the project and improve the overall image of the project.

 

1_3 - 拍照模式.jpg
1_5 - 拍照模式.jpg

通过增设公共空间、座椅、开放式观景平台等,植入了年轻又有活力的功能配套空间和文化空间,丰富了马鞍溪湿地公园的内涵,为该场地带来了全新的体验感。同时,设计通过环状楼梯作为主要连接几个功能区域的方式,保证了空间合理使用的同时,给予了参与者全方位、全新的一种感受项目的体验方式。

By adding public space, seats, open viewing platform, and so on, young and dynamic functional supporting space and cultural space are implanted, which enriches the connotation of Ma 'an Xi Wetland Park and brings a new sense of experience to the site. At the same time, the circular staircase is used as the main way to connect several functional areas, ensuring the reasonable use of space and giving participants a comprehensive and new way to experience the project.

1_2 - 拍照模式.jpg
1_9 - 拍照模式.jpg

​"设计依赖马鞍溪湿地公园天然地理位置,基于现有的景观及地貌,在不破坏地形的情况下,打造建立城市公共开放绿廊平台,同时,该项目旨在完善游览流线,完成全项目闭环。同时,该项目的东南侧和西北侧连接城市线,因此在设计时候,设计师特别运用了时尚,新颖的设计手法,使得整个设计项目与城市更好的连接起来。"

1_8 - 拍照模式.jpg
1_8 - 拍照模式.jpg

TIME​LINE

2021